У найближчі 10-20 років на півдні України перспективними будуть такі плодові культури, як виноград, особливо той, який гарно зберігається, персик, абрикос та черешня експортної якості. Таку думку озвучив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, під час інтенсиву «Менторська підтримка в агро» проєкту «АгрокебетиPRO».
«Зараз просто шалений попит на експортну черешню. Звичайно відсутність авіа перевезення – це болюче питання, але в Азії за крупну калібровану черешню пропонують космічну ціну і великий попит», – розповів Тарас Баштанник.
Щодо вітчизняної черешні, експерти кажуть, що за сприятливих обставин вродить тільки пізня. У 2023 році процес запилення більшості кісточкових фруктів припав на дощовий та вітряний період. Саме на початку травня, коли тривало чи закінчувалося цвітіння, почалося формування плодів, була холодна та дощова погода.
«Усе буде ясно через тиждень-півтора. Якщо погода буде теплою та сухою, тоді можна буде розраховувати на врожай черешні та вишні. Якщо буде дефіцит українських фруктів, їх привезуть з-за кордону. Щоправда, з урахуванням логістики ціни кусатимуться. Але буде все», – переконаний Тарас Баштанник.