На минулому тижні спеціалістами Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб було зафіксовано зниження загального відсотка захворюваності населення області на 20%, включаючи дорослих – 11% і дітей – 24%. Однак, незважаючи на це зменшення, діти залишаються основною групою хворих – понад 65%.
Спеціалісти Центру зауважили, що вживання немитих продуктів, таких як ягоди, овочі, фрукти та баштанні культури, як причина захворювання зменшилося з 30% до 19%. Однак при цьому зросла кількість хворих, які вважають, що причина їх захворювання – це вживання готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання. Таких людей – від 17% до 25%.
Також порушення особистої гігієни та догляду за дітьми відзначено у 17% хворих, а від купання у відкритих водоймах захворіло понад 9% осіб. Випадки захворювань були спорадичними, не було спалахів.
Щодо моніторингу холерного вібріону, наразі ми спостерігаємо зниження відсотка позитивних проб, особливо в морській воді – від 82% до 67%.
Було зареєстровано лабораторно підтверджений випадок лептоспірозу у мешканки м. Одеси, яка заразилася від вживання води з невідомого джерела під час відпочинку у санаторії Закарпатської області. Це служить нагадуванням про важливість не вживати воду з відкритих джерел.