У селі Лиманське Ренійської громади Ізмаїльського району, що на ОДещині, можна скуштувати закуску до вина, кави чи чаю, яка називається фой. У перекладі з молдавської мови “фой” — означає лист.
Про це повідомляє видання “Одеське життя”.
Фой чимось схожі на різноманітні коржі, які готують Бессарабії, начинені овечою бринзою, — гагаузькі гьозлем’я, молдавські плацинди тощо. Але їх робити простіше і швидше — були б борошно і овеча бринза.
Бринзу бажано взяти максимально солону і з міцним овечим душком. Але якщо запах отари овець вас не приваблює, використовуйте кисломолочний сир або коров’ячу бринзу.
У злегка підсолену воду (з розрахунку на одну склянку) додається дві столові ложки олії та дрібку цукру. Насипається борошно і замішується. Тісто має бути крутим, але легким.
Тісто розділяється на кульки, кожну з яких розкачується максимально тонким шаром. Половина отриманого кола посипається подрібненою на тертці бринзою і закривається іншою половиною листа.
Далі знадобиться товсте порцелянове блюдце або тарілка. Перекочуючи це блюдце, спочатку обрізають півколо по краю — бринзи там немає. Потім цим же блюдцем нарізають порційні шматочки будь-якої форми — трикутники, ромби, як подобається. Ліпити краї цих «пиріжків» не доводиться: блюдце з товстим краєм запечатує бринзу в тісті ґрунтовно.
Смажиться все на добре розігрітій сковороді на соняшниковій олії.
Приготування страви — великої миски з горою — займає приблизно годину часу.
До речі, вранці холодні фой дуже душевно йдуть із солодкою кавою або чаєм.
Фой зручно брати в дорогу: навіть у найспекотніший літній день вони не зіпсуються і підкріплять фізичні сили.