На скільки зросли ціни на м’ясо в Україні у 2025 році

15:41, 09 июля 2025

За останній рік в Україні зафіксовано значне зростання цін на основні види м’ясної продукції. Вартість курячого філе збільшилася на 40%, яловичини – на 23,5%, а свинини – на 35%. Це призвело до суттєвого зниження купівельної спроможності населення. Якщо у 2017 році середня заробітна плата дозволяла придбати 130 кг м’яса, то наразі на мінімальну заробітну плату можна купити майже втричі менше.

Аналіз показує, що основними причинами зростання цін є:
– економічна нестабільність (рівень інфляції 15% та збільшення військового податку);
– скорочення поголів’я худоби (з 2024 по 2025 рік кількість корів в Україні скоротилася на 21 700 голів, а також існують труднощі з евакуацією худоби з зон бойових дій);
– зростання операційних витрат (подорожчання кормів, електроенергії та палива призводить до закриття дрібних фермерських господарств);
– логістичні проблеми (необхідність пошуку довших та безпечніших логістичних маршрутів, що збільшує транспортні витрати).

Найдешевше м’ясо в Україні можна придбати в Харкові, найвищі ціни зафіксовані у Києві. Серед великих роздрібних мереж, найнижчі ціни на куряче філе пропонують “Сільпо” та АТБ. Найдорожча м’ясна продукція спостерігається в Metro.