За традицією у великодній кошик, що несуть до церкви на свято, віряни кладуть продукти, які не вживали протягом семи тижнів Великого посту перед Великоднем. Це м’ясо (шинка, буженина, курка), масло або сир, крашанки або писанки, паски, сіль та хрін, які мають символічне значення. Овочі, фрукти, алкоголь у великодньому кошику представники церкви не схвалюють. Але на святковому столі вони зазвичай присутні.
Прес-служба Арцизької міської ради опубліковала інформацію, скільки коштуватиме в цьому році приготувати паску в домашніх умовах та у яку суму обійдеться мешканцям Арцизької громади великодній кошик.
Ціни на продукти дізнавалися на Арцизькому центральному ринку.
СКІЛЬКИ КОШТУВАТИМЕ ПРИГОТУВАТИ ПАСКИ?
На дві паски знадобляться:
· 800 г пшеничного борошна;
· 250 г цукру;
· 220 мл молока жирністю 2,5%;
· 25 г живих дріжджів;
· 2 яйця (одне ціле та жовток);
· 40 мл олії (дві столові ложки);
· 100 г вершкового масла (82,5%);
· 90 г 20%-сметани (дві столові ложки).
Дрібка солі та посилювачі смаку, такі як ванільний цукор, цедра апельсину, коньяк, а також родзинки та глазур – це радше за бажанням.
Усі інгредієнти для паски, у тому числі ультрапастеризоване молоко та сметану, термін придатності якої може складати три тижні, можна придбати заздалегідь.
У різних торгівельних точках, звісно, ціни вже зараз різняться, а ближче до свята можуть підскочити ще більше. Станом на початок квітня всі необхідні для паски продукти коштують:
· Борошно. Середня вартість кілограму з найдешевших пропозицій – 17 грн, і необхідна кількість обійдеться у 13,5 грн.
· Цукор. Продається по 33 грн за кілограм, а необхідна кількість вартуватиме 8,25 грн.
· Молоко. 900 г – найбільш поширений об’єм пакету як пастеризованого, так і ультрапастеризованого. Вартість найдешевших варіантів становить приблизно 33,6 грн, а необхідна кількість у такому разі коштуватиме 8 грн.
· Яйця. Середня вартість найдешевших позицій категорії С1 становить 55 грн за десяток ( у супермаркеті десяток яєць обійдеться у 65-70 грн). Два яйця обійдуться у 11 грн.
· Дріжджі. Пачка сухих дріжджів на 100 гкоштуватиме 10,2 грн, а потрібна кількість – 2,5 грн.
· Олія: 850-грамова пляшка коштує 56 грн. Тому 40 мл, що потрібні за рецептом, коштуватимуть 2,65 грн.
· Вершкове масло. Ціни дуже варіюються залежності від виробника – 68-72 грн за 180-200 г. Отже, необхідні 100 г масла обійдуться приблизно у 36,5 грн.
· Сметана: від 38,5 до 53 грн за 400 г. Тобто дві столові ложки коштуватимуть приблизно 9 грн.
Таким чином станом на зараз загальна вартість двох пасок складе 91,4 грн.
Ванільний цукор (10 г), родзинки (100 г) та цукрова пудра (200 г) для глазурі додадуть ще близько 35-40 грн. Тобто разом із ними дві власноруч приготовані паски коштуватимуть орієнтовно 125-130 грн.
СКІЛЬКИ КОШТУЮТЬ ПРОДУКТИ ДЛЯ ВЕЛИКОДНЬОГО КОШИКА?
Окрім пасок, до великоднього кошика покладемо:
· Якусь м’ясну страву, виходячи з того, що готуватимемо її самостійно. Це засолена чи запечена шинка (для цього можна взяти стегно) або буженина (підійде ошийок). На родину візьмемо 1,5 кг, бо вага готового блюда буде меншою приблизно на 40%. Заміною свинини може бути запечена курка.
· Вершкове масло та сир (можна напівтвердий). Візьмемо по 100 г кожного з продуктів.
· Крашанки або писанки. Зазвичай беремо їх десятками, але 2 шт. у нашому випадку пішли на приготування паски, тому залишаються 8 шт.
· Сіль – 50 г, бо приблизно стільки вміщається у звичайну сільничку. Хрін – 125-130 г, бо це вага найменших упаковок. Ці приправи – данина традиції, бо мають символічне значення.
Порахуємо приблизну вартість великоднього кошика:
· М’ясо. Задня частина (стегно) зараз коштує від 140 до 200 грн за кілограм. Ошийок стартує від 180 грн. Тушка курки і важить по-різному (від 1,1 кг домашня до 2,5 кг запакована тушка бройлера), і коштує залежно від того, що виробник вважає за потрібне назвати домашнім. Домашня може вартувати й 200 грн за кг, звичайний бройлер трохи менше ніж 100 грн за кг. Обираючи більш дешевий варіант – бройлера, і вагу крупної тушки – 2 кг, витратимо приблизно 220 грн. Домашня ковбаска обійдеться у 320-400 грн за кг, а копчена шинка – 425-458 грн за кг.
· Масло та сир. Вартість вершкового масла ми вже порахували вище: 100 г коштуватиме 36,5 грн. Але за 29-30 грн можна придбати ту ж кількість на вагу на ринку. Різновид напівтвердого сиру залежить від уподобань, але 100 г звичних українського, голландського сметанкового, вершкового і т.п. гідної якості обійдеться приблизно у 43-45 грн (в середньому 448 грн/кг).
· Яйця. Десяток яєць на Арцизькому центральному ринку продають по 45-55 грн.
· Приправи. Хрін коштує від 16 до 25 грн за невеличку упаковку, отже, в середньому 19 грн, а наповнити ємність сіллю – це ще від 11 грн, якщо купувати її на вагу.
· За пляшку церковного вина “Кагор” доведеться заплатити в середньому 120 грн (ціна коливається від 80 до 135 грн).
Загальна вартість продуктів у великодньому кошику, не враховуючи паски, становитиме 456,5 грн.
Якщо у ньому буде курка – 476 грн, якщо шинка – 701 грн, якщо домашня ковбаска – 596 грн.
Якщо додати сюди приготовані із додатками паски, то середня вартість великоднього кошика цьогоріч складе 586 грн.