Овочі за два місяці 2023 року подорожчали на 21,2% і стали основним драйвером інфляції. Їх наздоганяють фрукти із показником 5,9%. Про це повідомляє «Фокус» із посиланням на дані Держстату.
«Найбільш різкий ріст цін спостерігається на фрукти та овочі (цибуля, морква, огірки, помідори), — підтверджує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. — Через те, що внутрішніх запасів овочів не вистачає, присутність імпортних товарів на українському ринку збільшується другий місяць поспіль. А імпортна продукція коштує дорожче як через більшу собівартість, так і через дисбаланс попиту та пропозиції на світовому рівні».
Як прогнозує завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки» Інна Сало, протягом першого півріччя 2023 року під впливом сезонного чинника очікується зростання цін на фрукти на 10-15% та овочі на 15-20%.